Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 180 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki: posiekane masło, 2 żółtka i jedno jajko, cukier wanilinowy. Wyrobić szybko ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. W tym czasie można przygotować pozostałe elementy ciasta.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aby powstał tzw. mokry piasek. Wsadzić do zamrażalki.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej renety)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- łyżeczkę cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsty syrop i dodać jabłka, dokładnie wymieszać, dusić ok. 5 minut.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec przez 10-15 minut w 200 st.C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Świetnie wygląda w przekroju! Pycha :)
OdpowiedzUsuńMmm, ta kruszonka!
OdpowiedzUsuńsuper, jutro robie. uwielbiam jableczniki
OdpowiedzUsuńMmmm, pycha! Jabłeczniki to moja druga miłość :) A jaka piękna kruszonka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jutro robię a po wstawię fotkę wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńJutro robię bo wygląda apetycznie a później wstawię fotkę
OdpowiedzUsuń