poniedziałek, 3 listopada 2014

Jabłecznik z kruszonką

Uwielbiam jabłecznik z kruszonką pachnący cynamonem , nie lubię go robić bo ciasto kruche nie jest moją najmocniejszą stroną. Tym razem się udało. Wyszło pyszne nawet nie zdążyłam sfotografować go w całości.

Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 180 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki: posiekane masło, 2 żółtka i jedno jajko, cukier wanilinowy. Wyrobić szybko ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. W tym czasie można przygotować pozostałe elementy ciasta.

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aby powstał tzw. mokry piasek. Wsadzić do zamrażalki.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej renety)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczkę cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsty syrop i dodać jabłka, dokładnie wymieszać, dusić ok. 5 minut.


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec przez 10-15 minut w 200 st.C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda w przekroju! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, jutro robie. uwielbiam jableczniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, pycha! Jabłeczniki to moja druga miłość :) A jaka piękna kruszonka!

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię a po wstawię fotkę wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię bo wygląda apetycznie a później wstawię fotkę

    OdpowiedzUsuń