Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 śmietana w proszku "Śnieżka" + 200 ml schłodzonego mleka
- 200 g twarogu sernikowego waniliowego
- mały jogurt owocowy (ja użyłam marakuja)- 125 g
- 1 opakowanie kolorowych pianek marshmallow
- dowolne owoce do dekoracji wierzchu tortu, ja użyłam mango z puszki, mogą być brzoskwinie, truskawki, borówki amerykańskie itp.
- 2 łyżki żelatyny
- 1 duży banan pokrojony w plasterki
Tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym (bardzo oszczędnie). Dno formy wykładamy piankami. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i tężejącą już wylewamy ostrożnie na pianki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Boki tortownicy wykładamy plastrami banana (najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie ciemniał).
Twaróg miksujemy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, łączymy z zmiksowanym twarogiem i jogurtem. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z piankami. Wstawiamy wszystko do lodówki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Śnieżkę ubijamy i dodajemy do niej ostrożnie całkowicie wystudzoną galaretkę. Ja dodałam galaretkę jeszcze płynną (całkiem zimną!) i wyszły mi dwie warstwy: na dole zielona, twardsza a wyżej bardziej piankowa, delikatniejsza. Można też zrobić wersję bardziej jednolitą (taki był mój zamiar lecz robiłam późnym wieczorem i nie chciałam tak długo czekać), należy wówczas do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę. Wylewamy śnieżkę na masę serową. Czekamy aż stężeje i dekorujemy owocami. Najlepiej aby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
super! a w przekroju to w ogóle cudo:) :*
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :-)
Usuńzapraszam do wspólnej zabawy z Liebster Blog Award, na stronie znajdziesz nominację dla Twojego bloga
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
dziękuję bardzo :-) już jednak brałam udział w tej zabawie więc tym razem nie dołączę. Pozdrawiam
UsuńZa dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :-) już jednak brałam udział w tej zabawie więc tym razem nie dołączę. Pozdrawiam
Usuńale słodko i ślicznie tu :) pozdrawiam i zapraszam na cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/roladki-z-grillowanej-cukinii/ :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, smakuje zapewne jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńCzy tortownice nie trzeba najpierw wyłożyć sreberkiem aby galaretka nie wyciekła?
OdpowiedzUsuńnie jest to konieczne, ponieważ galaretka powinna być już gęsta, tężejąca i wtedy nie wycieka z formy
Usuńpiękne kolory:-)
OdpowiedzUsuńna ile osob jest tort?:-)wyglada tak smakowicie ze nie wiem czy nie podwoic porcji:-))
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na malutki tort, na większą ilość osób (10 i więcej) lepiej zrobić z dwóch porcji na tortownicę 28 cm lub blaszkę prostokątną
UsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńFotografia zniewalająca niczym działająca na wyobraźnie noc spadających gwiazd -to coś niecodziennego- niepowtarzalnego-wyjątkowego cuda !!!
OdpowiedzUsuń