Polecam!
Przepis podpatrzony TUTAJ
Składniki na małą formę (ja użyłam tortownicę 18 cm):
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180-200g)
Kubeczek myjemy i wykorzystujemy go jako miarkę do pozostałych składników:
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 2,5 kubeczka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- cukier puder do posypania wierzchu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (brzegów nie wykładałam ani n ie smarowałam tłuszczem).
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz