niedziela, 2 czerwca 2013

Ekspresowe ciasto jogurtowe

Niewiarygodnie szybkie i proste w wykonaniu ciasto jogurtowe. Pyszne na ciepło, przechowywane w folii aluminiowej smakuje wyśmienicie na drugi dzień. 
Polecam!
Przepis podpatrzony TUTAJ

Składniki na małą formę (ja użyłam tortownicę 18 cm):


  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180-200g)
Kubeczek myjemy i wykorzystujemy go jako miarkę do pozostałych składników:
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2,5 kubeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania wierzchu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (brzegów nie wykładałam ani n ie smarowałam tłuszczem). 
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz