Składniki na 12 sztuk:
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- kopiasta łyżka kakao
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 12 łyżeczek masła orzechowego (ok. 95 g)
- 2 jajka
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju roslinnego
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao oraz sól. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą jajka, jogurt, oraz olej. Łączymy zawartość obu naczyń. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 1/3 objętości, następnie na środek wykładamy po łyżeczce masła orzechowego i napełniamy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu muffinki wyjmujemy z formy i studzimy.
Polewa czekoladowo orzechowa:
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół łyżeczki masła
- 8 kostek ciemnej czekolady (najlepiej conajmniej 70%)
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (mieszamy uważając aby się nie przypaliło). Smarujemy ostudzone muffinki.
Smacznego!
wyglądają pysznie. takie słodko nadziane!
OdpowiedzUsuńMuffinki aż się proszą by je zjeść, pycha, czekam na tydziń amerykański w lidlu żeby zrobić zapas masełka orzechowego, przepis notuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńo tak, masełko z lidla najlepsze :-)
UsuńAle niespodzianka. Uwielbiam masło orzechowe i chciałabym jedną :D
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :-)
Usuń