poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tort z borówkami i pysznym kremem budyniowym z mascarpone

Zapraszam do wypróbowania pysznego tortu z borówkami i kremem na bazie budyniu i serka mascarpone. 
Wilgotny biszkopt nasączony czerwonym półwytrawnym  winem Celebro Argentina to idealne połączenie ze słodkim kremem i zanurzonymi w nim świeżymi borówkami. 

Składniki biszkopt:


  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Mąkę oraz kakao przesiać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek i ubijać, warto dodać szczyptę soli aby ułatwić sobie tę czynność. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej miksować. Następnie dodawać po kolei żółtka ciągle miksując. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę z kakao, wymieszać bardzo ostrożnie aby masa nie opadła szpatułką bądź łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić. Po wystudzeniu biszkopt oddzielić nożem od ścianek tortownicy. Przekroić na pół. 

Nasączyć ponczem:
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego argentyńskiego wina celebro
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Składniki krem:
  • 300 ml mleka
  • 150 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 2,5 szklanki borówek
  • 70 g czekolady mlecznej lub ciemnej do ozdobienia boków tortu
Masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. Na 300 ml mleka ugotować budyń, wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodać serek i również dokładnie zmiksować. Dodać łyżkę ekstraktu z wanilii. 

Na pierwszą część nasączonego biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu. Na kremie ułożyć połowę borówek, położyć drugą część biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, górę ozdobić pozostałymi borówkami. Czekoladę zetrzeć na tarce i pokryć nią boki tortu.

Smacznego!

Polecam  skosztowania różowego, półsłodkiego wina celebro- delikatnego i orzeźwiającego - idealnie pasującego do mojego tortu z borówkami.
Zapraszam również do odwiedzenia firmy celebro na facebooku www.facebook.com/KlubCelebro










5 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smakowicie :) Pzdr My simple cuisine

    OdpowiedzUsuń
  2. ile tego cukru pudru do kremu? bo nie uzwględniłaś go w przepisie natomiast w "realizacji" pojawia sie "miksowanie masła z cukrem pudrem"

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś tu brakuje w wykonaniu masy :) masło utrzeć z cukrem, potem dodac mascarpone, a budyń? na koniec?

    OdpowiedzUsuń