czwartek, 21 marca 2013

Ekstrakt z wanilii

W bardzo prosty sposób można wyczarować naturalny ekstrakt z wanilii. Można go dodawać do ciast, kremów, deserów czy kawy.

Do zrobienia ekstraktu potrzebne będą:
- 3 laski wanilii
- 250 ml wódki
- szczelnie zaykany słoik czy butelka

Laski wanikii przecinamy wzdłuż. Wkłądamy do butelki lub słoika zalewamy wódką tak aby strąki były przykryte całkowicie. Przechowujemy w chłodnym miejscu co jakiś czas energicznie wstrząsając.
Po ok. miesiącu ekstrakt nabierze odpowiedniego aromatu jednak im dłużej będzie "dojrzewał" tym mocniejszy. Po wykorzystaniu połowy ekstraktu warto dodać laskę wanilii lub dwie i ponownie zalać alkoholem.



5 komentarzy:

  1. ale tu u Ciebie ładnie! :) zawsze chciałam wypróbować ekstrakt z wanilii, z chęcią skorzystam z przepisu! pozdrawiam Cię serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, również pozdrawiam! również Asia :)

      Usuń
  2. Super ekstrakt waniliowy! Szkoda że go nie zrobiłam wcześniej. Na Święta będę miała cukier wanilinowy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie szkodzi ze będzie cukier wanilinowy, z całą pewnością i tak będzie pysznie!

      Usuń
  3. To jest podstawowy składnik w mojej kuchni :) zużywam go litrami :)

    OdpowiedzUsuń