niedziela, 15 listopada 2015

Fantastyczne czekoladowe ciasto z polewą czekoladową

Pyszne, wystarczająco wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z polewą czekoladową.

Składniki na tortownicę 24 cm.:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 4 czubate łyżki kakao
- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Na początku rozgniatamy dokładnie banana i mieszamy z powidłami. Następnie wszystkie składniki ciasta poza czekoladą dodajemy do miski i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Na ostudzone ciasto wylewamy polewę:

- 100 g czekolady mlecznej (może być również ciemna)
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przepis znalazłam tutaj

Smacznego!!



6 komentarzy:

  1. Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie;) przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasta ,to u mnie długo nie poleżą ,uwielbiam czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł fantastycznie! Aż ślinka cieknie :D mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń