niedziela, 10 listopada 2013

Muffinki z krówkami

Miękkie, puszyste, kakaowe z fantastycznym nadzieniem z moich ulubionych cukierków- krówek. Uzależniają!

Składniki na 12 krówek:


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 12 krówek 
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajka. Połączyć łyżką zawartość obu naczyń. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej nakładać po 1 czubatej łyżeczce ciasta (tak aby dno papilotki było zakryte ciastem). Na wierzch kłaść po 1 krówce przekrojonej na pół (dwie połówki obok siebie) i zakryć je pozostałym ciastem (aby papilotka była napełniona do 3/4 objętości).
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić.

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy można maślankę zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie natchniona programem z Anka Szarmach chciałabym spróbować upiec moje pierwsze muffinki z krówkami. Ale nie notowałam przepisu z TV. Więc Twój jest pierwszym, który spróbuje zrobić :) Pozdrawiam i zapraszam na mój blog - co prawda inna tematyka, ale może się spodoba: haftowany-blog.blogspot.de :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można zrobić bez kakao

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam się do pytania :)

      Usuń
  5. Wygladają cudnie! Aż chyba takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń