sobota, 18 października 2014

Czekoladowe ciasteczka na maślance

Pyszne, mięciutkie, bardzo czekoladowe ciastka na maślance bez dodatku jajek. Podoba mi się ten przepis, bo jest szybki- nie trzeba mrozić ciasta, nie trzeba wałkować :-)

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 2 dowolne czekolady posiekane (ja użyłam jednej ciemnej a drugiej mlecznej kokosowej)
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać przesianą mąkę pszenną z sodą i solą. 
Masło roztopić wlać do drugiej miski. Zmiksować gorące masło z kakao. Dodać cukier i maślankę, dalej miksować. Powoli wsypywać mąkę, cały czas miksując. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po pół łyżki ciasta. Robić spore odstępy między ciastem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ciastka troszkę ostygną (gorące są zbyt miękkie i nie da się ich przenieść). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Przepis znaleziony TU


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz