Mini torciki z borówkami
Małe torciki na kruchym spodzie z truskawkowo czekoladową masą i galaretką na wierzchu.
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 50g zimnego masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%
wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wałkujemy placek ok. 0,5 cm grubości i wykrawamy koła średnicy kokielek. Wykładamy ciasto do kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i opruszonych mąką lub wyłożonych wyciętymi kołami z papieru do pieczenia. Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 180 stopni C. Syudzimy w kokilkach.
Masa (przepis pochodzi z blogu www.crispybiscuits.blogspot.com) trochę zmodyfikowałam:
- 45 dag truskawek mrożonych + 1/3 szklanki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń czekoladowy bez cukru + 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo na wierzch:
- 1 ulubiona galaretka (zrobić wg przepisu na opakowaniu poczekać aż lekko zgęstnieje)
- 2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich
do garnka wlać 1/3 szklanki wody, dodac zamrożone truskawki i cukier. Gotować aż truskawki będa miękkie, dusić chwilkę pod przykryciem. Następnie ponownie zagotować i dodać galaretkę, wymieszać energicznie. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej, dokłądnie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić aż będzie letnia.
Wyłożyć masę do kokilek. Na wierzch wyłożyć borówki i zalać galaretką.
Włożyć do lodówki aż galaretka stężeje.
Smacznego!
Ojjjj potrafisz skusić samym zdjęciem, apetycznie tu u ciebie!
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
Dziękuję i również życzę samych wspaniałości w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńŁał, prześliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńa na ile kokilek jest ten przepis?
Wychodzi 6 kokilek. Pozdrawiam
Usuń