niedziela, 30 grudnia 2012

Mini torciki z borówkami

Małe torciki na kruchym spodzie z truskawkowo czekoladową masą i galaretką na wierzchu.

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 50g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%
wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wałkujemy placek ok. 0,5 cm grubości i wykrawamy koła średnicy kokielek. Wykładamy ciasto do kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i opruszonych mąką lub wyłożonych wyciętymi kołami z papieru do pieczenia. Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 180 stopni C. Syudzimy w kokilkach.

Masa (przepis pochodzi z blogu www.crispybiscuits.blogspot.com) trochę zmodyfikowałam:

  • 45 dag truskawek mrożonych + 1/3 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru + 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo na wierzch:
  • 1 ulubiona galaretka (zrobić wg przepisu na opakowaniu poczekać aż lekko zgęstnieje)
  • 2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich
do garnka wlać 1/3 szklanki wody, dodac zamrożone truskawki i cukier. Gotować aż truskawki będa miękkie, dusić chwilkę pod przykryciem. Następnie ponownie zagotować i dodać galaretkę, wymieszać energicznie. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej, dokłądnie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić aż będzie letnia.
Wyłożyć masę do kokilek. Na wierzch wyłożyć borówki i zalać galaretką.
Włożyć do lodówki aż galaretka stężeje.

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Ojjjj potrafisz skusić samym zdjęciem, apetycznie tu u ciebie!
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również życzę samych wspaniałości w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, prześliczne maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wygląda bardzo apetycznie :D
    a na ile kokilek jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń