piątek, 28 grudnia 2012

Muffiny kakaowe nadziewane białą czekoladą

Można się od nich uzależnić. Mięciutkie, wilgotne i ta niespodzianka w środku:))
Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 75 ml mocnej kawy
  • 100 g białej czekolady
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie małe bezy do dekoracji
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przesianym kakao, cuckrem i cukrem wanilinowym. W drugim naczyniu połączyć jajko, olej, śmietanę oraz kawę. Mokre i suche skłądniki wymieszać ze sobą.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 1/3 objętości. Czekoladę połamać i położyć ją na cieście. Pozostałe ciasto rozłożyć do zagłębień.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz