środa, 31 lipca 2013

Najlepszy sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Bardzo smaczny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik,idealny na letnie upały - piekarnik zbędny. Użyłam truskawek ale idealne będą również wiśnie, maliny, borówki czy jagody.


Składniki:


  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam Danio)
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 200g śmietany kremówki 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 100g ulubionej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny (plus ok.50 ml wody)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (wiśniowej lub malinowej w zależności od użytych owoców)
  • pół kg truskawek
Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki, wysypujemy do tortownicy (28 cm). Czekoladę drobno siekamy i wsypujemy na pokruszone herbatniki.
Serki miksujemy z cukrem pudrem. Ubijamy śmietanę, mieszamy delikatnie z serkami. Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy aż spęcznieje. Podgrzewamy ją z mlekiem aż się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Letnie mleko z żelatyną wlewamy do masy serowej, mieszamy aż się połączy. Masę ostrożnie wylewamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy umyte, pozbawione listków truskawki. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na sernik.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego!


1 komentarz: