Składniki:
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam Danio)
- 2 duże opakowania herbatników
- 200g śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 100g ulubionej czekolady
- 6 łyżeczek żelatyny (plus ok.50 ml wody)
- 1/4 szklanki mleka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (wiśniowej lub malinowej w zależności od użytych owoców)
- pół kg truskawek
Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki, wysypujemy do tortownicy (28 cm). Czekoladę drobno siekamy i wsypujemy na pokruszone herbatniki.
Serki miksujemy z cukrem pudrem. Ubijamy śmietanę, mieszamy delikatnie z serkami. Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy aż spęcznieje. Podgrzewamy ją z mlekiem aż się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Letnie mleko z żelatyną wlewamy do masy serowej, mieszamy aż się połączy. Masę ostrożnie wylewamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy umyte, pozbawione listków truskawki. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na sernik.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
mniam :)
OdpowiedzUsuń