Składniki na tortownicę 18 cm ale można również użyć 20-22 cm, dodając o 1 galaretkę więcej niż w przepisie:
- 50 g pokruszonych herbatników czekoladowych (niezbyt drobno)
- 1 budyń waniliowy + 400 ml mleka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżki cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 ulubiona galaretka, ja użyłam owocowej + 400 ml wody
- ulubione owoce do dekoracji, ja dodałam wiśnie mrożone (wcześniej rozmroziłam na papierowym ręczniku), mrożone borówki oraz świeżego banana
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Następnie dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pokruszone herbatniki.
Gotujemy budyń w 400 ml mleka, dodając wiórki kokosowe oraz cukier. Studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło i wszystko miksujemy aż powstanie puszysta masa. Masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy owocami. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.
Smacznego!
Moje ciasto kokosowe najlepiej smakuje z winem Celebro Semi Sweet Rose, zachęcam do zajrzenia i polubienia strony Celebro na facebooku: https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts
Przepysznie wygląda :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń