czwartek, 23 stycznia 2014

Czekoladowy krem z awokado

Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na bardzo smaczny czekoladowy krem z awokado. Świetna kremowa konsystencja i wspaniały smak czekolady. 
Dlaczego warto jeść awokado?? Otóż zawiera bardzo dużo witaminy E (niszczy wolne rodniki, oraz ma korzystny wpływ na nasz mózg), dużo potasu ( poprawia koncentrację i procesy myślenia). Zawiera pełnowartościowe białko, którego w awokado jest więcej niż w mleku krowim. Zawiera bardzo ważny dla naszego organizmu kwas foliowy. Ten zielony owoc nazywany przez Azteków "masłem Boga" dostarcza nam bardzo dużą dawkę luteiny, która wpływa korzystnie na nasz wzrok.
Tłuszcze zawarte w awokado są bardzo zdrowe dla serca- są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega 3.



Oto przepis na mały słoik kremu:


  • 1 awokado
  • 1 łyżka kakao (lub więcej w zależności jaki chcemy osiągnąć kolor kremu)
  • 1,5 łyżki miodu (lub więcej, w zależności od upodobań)



Wszystkie składniki miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy podawać z pieczywem, herbatnikami lub dodawać do deserów bądź jeść sam krem :-)
Życzę smacznego!

7 komentarzy:

  1. Hned vyzkouším tento recept protože mi jedno avokádo dozrává a dvě předešlé jsem dělala na slano jako pomazánku na chleba.Moc děkuji-vypadá to moc chutnbě!!!Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam awokado i czekoladę więc połączenie tych dwóch smaków też by mi posmakowało

    OdpowiedzUsuń
  3. Z awokado jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszniutki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieciaczki maczają w tym kremie chrupki kukurydziane, bardzo im smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie! Zdrowo i pyyyysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwszy raz słyszę o kremie z awokado, już bym w nim łyżeczkę zanurzyła, mniam! :) przy pierwszej okazji muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń