środa, 26 marca 2014

Tropikalna zupa owocowa

Pyszne tropikalne połączenie. Kremowa słodka zupa z makaronem przełamana kwaskowatym smakiem malin. 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu OM NOM NOM fusilli (świderki) lub inny ulubiony
  • 1 dojrzałe mango
  • 5 plastrów ananasa z puszki (może być świeży)
  • pół szklanki soku z ananasa
  • pół puszki mleczka kokosowego (200ml)
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy mieszając, aż nabierze jednolitej konsystencji. Mango obieramy i kroimy na kawałki pozbywając się pestki. Wszystkie składniki poza makaronem miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy makaron oraz polewamy sosem malinowym:

Składniki na sos malinowy:
  • 50 g malin (mogą być mrożone)
  • łyżeczka cukru 
  • łyżeczka wody
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, aż maliny się rozpadną i puszczą sok i lekko zgęstnieją, następnie pozbywamy się pestek przecedzając powstały sos przez geste sitko.

Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Smacznego!





Fusion  w kolorach #omnomnom

1 komentarz:

  1. zupa owocowa zawsze kojarzyła mi się z kompotem, a tu taka kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń