Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu OM NOM NOM fusilli (świderki) lub inny ulubiony
- 1 dojrzałe mango
- 5 plastrów ananasa z puszki (może być świeży)
- pół szklanki soku z ananasa
- pół puszki mleczka kokosowego (200ml)
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy mieszając, aż nabierze jednolitej konsystencji. Mango obieramy i kroimy na kawałki pozbywając się pestki. Wszystkie składniki poza makaronem miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy makaron oraz polewamy sosem malinowym:
Składniki na sos malinowy:
- 50 g malin (mogą być mrożone)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka wody
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, aż maliny się rozpadną i puszczą sok i lekko zgęstnieją, następnie pozbywamy się pestek przecedzając powstały sos przez geste sitko.
Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.
Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.
Smacznego!
zupa owocowa zawsze kojarzyła mi się z kompotem, a tu taka kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuń