środa, 16 stycznia 2013

Ciasto bounty

Z wiórek kokosowych pozostałych po likierze zrobiłam to ciasto. Bardzo kokosowe, lekki i puszysty biszkopt. Alkoholu nie czuć, ponieważ wyparował podczas gotowania wiórek więc mogą go jeść również dzieci.
Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na stronie www.smakuje.blox.pl

Składniki biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia, woda ze ekstraktem wanilii, herbata. Ja użyłam mocnej herbaty z likierem waniliowym.

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka po kolei. Ja masa będzie ubita, puszysta, wyłączamy mikser, wsypujemy i powoli mieszamy łyżką przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (forma o średnicy 26 cm wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą). Wystudzony biszkopt nasączyć.

Składniki krem:

  • 0,75 l mleka
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
Zostawić jedną szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Gotować wszystko kilka minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliło. Odstawić na 10 minut aby wiórki spęczniały.
Ponownie zagotować mleko z wiórkami. Do odlanego mleka dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do wiórek, mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonych wiórek, tylko do chwili aż się wszystko z sobą połączy, nie dłuzej.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
Masło i połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Nasączony biszkopt posmarować kremem, wierzch polać czekoladą.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto, sama nie tak dawno temu je piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ostatnio coś takiego tylko w formie muffinek :) Uwielbiam kokos

    OdpowiedzUsuń