Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka zimnego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto należy chłodzić w lodówce ok. 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
bardzo lubię takie :)
OdpowiedzUsuńkruche ciesteczka - takie niby zwyczajne, a za każdym razem smakują inaczej ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńproste i niezawodne! :)
OdpowiedzUsuńDoprawdy pyszne!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam:)
Pysznie u Ciebie!
Pyszne takie ciasteczka:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha! :) zawsze smakuja!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
pieczarka mysia
Ile sztuk z tego wychodzi
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie ile sztuk mi wyszło, wszystko zależy od wielkości foremek jakimi powycinamy ciasteczka. Na pewno kilka głodomorków spokojnie się naje :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to tylko u mnie ale "mikser kulinarny" zasłania troszke przepis, do ilu stopni trzeba nagrzac piekarnik?;>
OdpowiedzUsuń180 stopni, pozdrawiam!
UsuńCzy zamiast cukru pudru mogę użyć zwyczajnego cukru?
OdpowiedzUsuńmożna użyć normalnego cukru
UsuńPiekłam i wyszły wspaniałe. Świetny przepis.Pozdrawiam.! ;D
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :-), również pozdrawiam
UsuńPYSZNIUTKIE !!!! WŁAŚNIE DZIAŁAMY Z KUBUŚKIEM:)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i życzę smacznego!
Usuńile czasu muszą się piec?
OdpowiedzUsuńsuper przepis,bardzo smaczne ciasteczka i faktycznie kruche są nawet po kilku dniach:))pozdrawiam
OdpowiedzUsuń