środa, 13 marca 2013

Łaciate muffinki

Troszkę zaległości mi się porobiło. Czasem tak bywa, mnóstwo obowiązków, niedobór snu :))
Dzisiaj propozycja na kakaowe muffinki z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą kruszonką. Z duzą kawą z całą pewnością dodadzą energii na kolejne pół dnia.

Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50 cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 50g zimnego masła
Wszystkie składniki rozcieramy palcami aby powstały małe grudki.

Składniki na 12 sztuk muffinek:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 5 łyżek maślanki lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • pół szklanki czekoladowych guziczków lub drobno posiekanej ciemnej czekolady

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kako sól oraz czekoladę. W drugim naczyniu mokre składniki: maślankę lub jogurt, olej, roztrzepane jajka. Łączymy zawartość obu naczyń tylko do połaczenia się składników.
Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 objętości i posypujemy kruszoną, możemy ją lekko docisnąć. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Smaczego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz