niedziela, 5 maja 2013

Masa cukrowa (lukier plastyczny)

Składniki wystarczające na obłożenie tortu o średnicy 28 cm, trochę masy mi zostało, wystarczyło na wykonanie kwiatów, oraz wstążki i kokardy.


  • ok. 800 g cukru pudru
  • 100g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 10 łyżek zimnej wody

Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę. Czekamy chwilę żeby żelatyna spęczniała. Wsypujemy glukozę i podgrzewamy na małym ogniu aż wszystko się rozpuści. Nie należy doprowadzać do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości, jeżeli tak się stanie, należy wszystko zacząć od początku. Zdejmujemy wszystko z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia, masa może być lekko ciepła ale nie gorąca. 
Do przestudzonej masy wsypuję około połowę cukru pudru i mieszam. Następnie przekładam wszystko na blat i stopniowo dosypując cukier puder wyrabiam masę, na początku gdy jest jeszcze mocno lepiąca, zagniatam łyżką a potem już ręką wyrabiam aż masa osiągnie konsystencję plasteliny. Należy uważać aby nie przesadzić z cukrem pudrem, podana ilość jest orientacyjna, może okazać się, że potrzebujemy cukru odrobinę mniej. Dlatego dosypujemy go stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy dosypać barwnik spożywczy, najlepiej w żelu lub proszku, płynny mógłby za bardzo rozrzedzić masę
Gotowa masa szybko wysycha, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.  

Życzę powodzenia!




7 komentarzy:

  1. Imponujący tort z masą cukrową. Ja jednak się poddaje i zostaję przy tradycyjnych tortach. Leniwa jestem i jedynie mogłabym podkraść trochę tego pięknego luru... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez taka robie i bardzo sobie chwale!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny, zabieram się do takiego od miesięcy i zabrać nie mogę

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  5. Super pięknie się u Ciebie prezentuje, kiedyś zrobiłam taką masę, ale oczywiście za duży niecierpliwiec ze mnie, więc mogę takie cuda robić tylko od dużeeego święta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.

    Gdzie kupię takie foremki kwiatuszki?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na allegro bez problemu, należy wpisać bodajże wykrawaczki do masy cukrowej

      Usuń