sobota, 3 sierpnia 2013

Proste czekoladowe ciasto z wiśniami i budyniem

Nie wliczając drylowania wiśni ciasto robi się bardzo szybko, mało pracy a efekt imponujący. Połączenie czekolady i wiśni jest idealne.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady 
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • pół szklanki płatków migdałów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka

Budyń przygotować z 400 ml mleka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Suche składniki wymieszać w jednej misce: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, posiekaną czekoladę, kakao, sól. W drugiej misce połączyć ze sobą roztrzepane jajka, roztopione masło oraz jogurt. Do suchych składników przelać mokre i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się wszystkiego. Do tortownicy przelać 3/4 ciasta, na to wylać budyń, wyrównać i ułożyć wiśnie. Na wierzch dać resztę ciasta, nie musi być równomiernie rozłożone, bo ciasto jest dosyć gęste więc można pomóc sobie dwiema łyżkami. Ciasto posypać płatkami migdałów. Piec 40 minut

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Lubie czeko- wiśniowe smaki,pysznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło wspaniale, goście i ich brzuszki zadowoleni :) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń