sobota, 21 listopada 2015

Chrupiące gofry

Są pyszne, idealnie chrupiące, polecam

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki masła rozpuszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek, wszystkie składniki poza białkami zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i dodać delikatnie (nie miksować) do ciasta.
Piec w nagrzanej gofrownicy. Najlepiej zrobić pierwsze próbne, sprawdzić ile czasu się pieką, przy następnych nie otwierać za wcześnie gofrownicy. 

Podawać z ulubionymi dodatkami : dżem, bita śmietana, cukier puder, owoce

Smacznego




2 komentarze:

  1. Świetne gofry i babeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam właśnie przepisów na gofry. Myślę, ze ten będzie pierwszy, który sprawdzę. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń