Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki masła rozpuszczone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek, wszystkie składniki poza białkami zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i dodać delikatnie (nie miksować) do ciasta.
Piec w nagrzanej gofrownicy. Najlepiej zrobić pierwsze próbne, sprawdzić ile czasu się pieką, przy następnych nie otwierać za wcześnie gofrownicy.
Podawać z ulubionymi dodatkami : dżem, bita śmietana, cukier puder, owoce
Smacznego
Świetne gofry i babeczki
OdpowiedzUsuńSzukam właśnie przepisów na gofry. Myślę, ze ten będzie pierwszy, który sprawdzę. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń