Przepis pochodzi z Domowe wypieki zmodyfikowałam dodając polewę chałwową. Wydanie specjalne 1(24)/12
Składniki na tortownicę 26 cm:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka bułki tartej
- tłuszcz i bułka tarat do tortownicy
- około 1 kg jabłek (najlepsze antonówki)
- 10 dag cukru
- 2 łyeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 2 batoniki chałwowe
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 50 g masła
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Smażyć w szerokim rondlu z cukrem i cukrem pudrem, aż cakowicie odparują, po czym ostudzić i wymieszać z cynamonem.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiec około 30 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru, wyjąć z piekarnika i posypać łyżką bułki tartej.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na cieście rozsmarować masę jabłkową, na niej bezę kokosową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut w temoperaturze 150 stopni., aż beza się zrumieni.
po wyjęciu polać ciasto ciepłą polewą chałwową: wszystkie składniki rozpuścić w garnku.
Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami kokosu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz