Marchewkowe muffinki z jagodami goji
Naszła mnie ochota na coś słodkiego (jak codzień zresztą :) miałam troszkę owoców goji i zastanawiałam się już kilka dni jak je wykorzystać. Wyszły muffinki:
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 2/3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka startej marchwi
- garść suszonych jagód goji (ok. dwóch łyżek stołowych)
- skórka starta z połowy cytryny
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu roztrzepać jajka i wymieszać z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchew, skórkę z cytryny oraz owoce goji i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać ciasto. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
do dekoracji użyłam gotowego kremu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz