piątek, 28 grudnia 2012

Marchewkowe muffinki z jagodami goji

Naszła mnie ochota na coś słodkiego (jak codzień zresztą :) miałam troszkę owoców goji i zastanawiałam się już kilka dni jak je wykorzystać. Wyszły muffinki:
Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 2/3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej marchwi
  • garść suszonych jagód goji (ok. dwóch łyżek stołowych)
  • skórka starta z połowy cytryny
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu roztrzepać jajka i wymieszać z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchew, skórkę z cytryny oraz owoce goji i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać ciasto. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
do dekoracji użyłam gotowego kremu
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz