piątek, 28 grudnia 2012

Serowo - szczypiorkowe chrupajki z ciasta francuskiego z sosem czosnkowym

Najprzyjemniej ogląda się wieczorny film z czymś smacznym i chrupiącym. Wczoraj zamiast chipsów czy popcornu dodatkiem do filmu były u mnie paluszki z ciasta francuskiego, są baardzo dobre!
.
Oto przepis na ok. 14 długich paluchów:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera żółtego
  • pół pęczku szczypiorku
  • odrobina soli, nalepiej grubej
  • 1 jajko
Jajko "rozkłócamy" wideclem, smarujemy nim ciasto. Ser tarkujemy na tarce o małych oczkach, szczypiorek siekamy. Ciasto francuskie posypujemy serem i szczypiorkiem, skłądamy na pół. kroimy cieniutkie paski, skręcamy. Gotowe paluchy smarujemy jeszcze jajkiem i posypujemy solą. Pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Sos czosnkowy:
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki kefiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
W wersji light majonez można zastąpić gęstym jogurtem.
Majonez, kefir, wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawy dokładnie łączymy. Gotowe
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz