Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na stronie www.smakuje.blox.pl
Składniki biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia, woda ze ekstraktem wanilii, herbata. Ja użyłam mocnej herbaty z likierem waniliowym.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka po kolei. Ja masa będzie ubita, puszysta, wyłączamy mikser, wsypujemy i powoli mieszamy łyżką przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (forma o średnicy 26 cm wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą). Wystudzony biszkopt nasączyć.
Składniki krem:
- 0,75 l mleka
- 300 g wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
Zostawić jedną szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Gotować wszystko kilka minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliło. Odstawić na 10 minut aby wiórki spęczniały.
Ponownie zagotować mleko z wiórkami. Do odlanego mleka dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do wiórek, mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonych wiórek, tylko do chwili aż się wszystko z sobą połączy, nie dłuzej.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
Masło i połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Nasączony biszkopt posmarować kremem, wierzch polać czekoladą.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto, sama nie tak dawno temu je piekłam :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio coś takiego tylko w formie muffinek :) Uwielbiam kokos
OdpowiedzUsuń