środa, 9 stycznia 2013

Likier kokosowy

Bardzo smaczny likier, nie za słodki, fanatykom kokosa napewno będzie smakował.

Składniki:

  • 0,5 l wódki
  • 300 g wiorek kokosowych
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone
  • 1 puszka mleczka kokosowego
Wiórki kokosowe wsypujemy do dużego słoika i zalewamy wódką. Odstawiamy na 3-5 dni do lodówki.
Po tym czasie wszystkie mleka miksujemy ze sobą. Wiórki wyciskamy przez gazę lub pieluchę tetrową. Wyciśnięty alkohol wlewamy do mleka i jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy do butelek. Gotowy likier przechowujemy w lodówce.
Wiórki kokosowe warto wykorzystać do zrobienia deseru lub ciasta. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Mogę pić litrami:) Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. "Odstawiamy na 3-5 do lodówki." Godzin czy dni?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, bardzo lubię takie domowe likiery :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka to może być wódka? Bols czy coś w tym stylu?? Nie znam się totalnie na alkoholach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykła czysta wódka, obojętnie jakiej firmy, bols może być

      Usuń
  5. słoik zakręcamy?

    OdpowiedzUsuń