W bardzo prosty sposób można wyczarować naturalny ekstrakt z wanilii. Można go dodawać do ciast, kremów, deserów czy kawy.
Do zrobienia ekstraktu potrzebne będą:
- 3 laski wanilii
- 250 ml wódki
- szczelnie zaykany słoik czy butelka
Laski wanikii przecinamy wzdłuż. Wkłądamy do butelki lub słoika zalewamy wódką tak aby strąki były przykryte całkowicie. Przechowujemy w chłodnym miejscu co jakiś czas energicznie wstrząsając.
Po ok. miesiącu ekstrakt nabierze odpowiedniego aromatu jednak im dłużej będzie "dojrzewał" tym mocniejszy. Po wykorzystaniu połowy ekstraktu warto dodać laskę wanilii lub dwie i ponownie zalać alkoholem.
ale tu u Ciebie ładnie! :) zawsze chciałam wypróbować ekstrakt z wanilii, z chęcią skorzystam z przepisu! pozdrawiam Cię serdecznie, Asia
OdpowiedzUsuńdziękuję, również pozdrawiam! również Asia :)
UsuńSuper ekstrakt waniliowy! Szkoda że go nie zrobiłam wcześniej. Na Święta będę miała cukier wanilinowy :(
OdpowiedzUsuńnic nie szkodzi ze będzie cukier wanilinowy, z całą pewnością i tak będzie pysznie!
UsuńTo jest podstawowy składnik w mojej kuchni :) zużywam go litrami :)
OdpowiedzUsuń