Muffinki jogurtowe z płatkami kokosu oraz suszoną żurawiną
Mają bardzo ciekawą strukturę dzięki mące ziemniaczanej. Bardzo smaczne, zresztą jeszcze nie zdarzyło mi się jeść nieudanych muffinek.
Przepis znalazłam na stronie www.osmykolorteczy.blog.pl lecz zmieniłam kilka rzeczy.
Składniki na 12 sztuk:
- 50g mąki ziemniaczanej
- 110g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 4 łyzki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami)
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednym naczyniu wymieszać skłądniki suche czyli: mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki kokosu oraz żurawinę i sól. W drugim naczyniu połączyć mokre skłądniki: roztrzepane jajko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy. Do składników suchyć wlać mokre i wymieszać tylko do połączenia się wszystkiego.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piec 25 minut w pierkaniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuń