Dzisiaj propozycja na kakaowe muffinki z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą kruszonką. Z duzą kawą z całą pewnością dodadzą energii na kolejne pół dnia.
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50 cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 50g zimnego masła
Składniki na 12 sztuk muffinek:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 5 łyżek maślanki lub jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- pół szklanki czekoladowych guziczków lub drobno posiekanej ciemnej czekolady
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kako sól oraz czekoladę. W drugim naczyniu mokre składniki: maślankę lub jogurt, olej, roztrzepane jajka. Łączymy zawartość obu naczyń tylko do połaczenia się składników.
Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 objętości i posypujemy kruszoną, możemy ją lekko docisnąć. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz