mazurek z pianką kajmakową
Do zrobienia mazurka użyłam blaszki o wymiarach 29-29cm. Spód wyszedł dosyć cieniutki ale ciasta użyłam także do zrobienia brzegów mazurka i kwiatków, które można pominąć.
Składniki na spód:
- 35 dag mąki pszennej krupczatki
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę z masłem posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 st.C
Pianka kajmakowa:
- puszka (400g) masy kajmakowej (krówkowej)
- śmietana kremówka 200 g
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę wymieszać z masą kajmakową i dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
Piankę położyć na wierzch upieczonego mazurka, udekorować wg uznania.
Przepis na spód pochodzi ze strony a na piankę kajmakową ze strony
Smacznego!
Życzę Wszystkim zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!
Jakie piękne kwiatki! To też to samo ciasto, które jest na spodzie?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak wykorzystalam ciasto z przepisu, poprostu dałam odrobinę mniej na spod
OdpowiedzUsuńPrzecudowny! Poproszę taki na wielkanocny stół ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świat:)
Mena P - dziekuje i również życzę Wesołych Świat!
OdpowiedzUsuńCUDO!!
OdpowiedzUsuńAŻ JEŚĆ SZKODA...
Prześliczny jest! a ta pianka tak kusi...
OdpowiedzUsuńJaki on cudowny:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa :-)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek! Z taką pianką jeszcze nie jadłam...:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html