czwartek, 4 kwietnia 2013

Jogurtowe muffinki z białą czekoladą i kajmakiem

Smaczne muffinki z kawałkami białej czekolady i kajmakowym środkiem:

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 140 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 80 g białej czekolady posiekanej na kawałki
  • ok. 3 łyżki masy kajmakowej
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i posiekaną białą czekoladę. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajko, jogurt, olej. Łączymy ze sobą zawartość obu naczyń
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy do 1/3 objętości. Na cisto nakładamy po pół łyżeczki masy kajmakowej i przykrywamy pozostałym ciastem.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. uwielbiam muffinki w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam muffinek z kajmakiem w środku ! Muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być świetne, takie słodkie i ciągnące w środku, jak krówka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i ... PYCHOTKA!!! :) kajmak się nie ciągnął ale i tak mojemu mężowi smakowały najbardziej ze wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, ze smakowały, to też jedne z moich ulubionych

      Usuń