piątek, 3 maja 2013

Tort truskawkowo - śmietankowy przepyszny

Tort wykonany z okazji chrztu mojej córki. Przyznam nieskromnie, że jest wyśmienity!
Podaję proporcje na tort o średnicy 28 cm.


Biszkopt o średnicy 28 cm:


  • 8 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodawać powoli do ubitych jajek, mieszając delikatnie szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarujemy niczym. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące jeszcze ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Następnie pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 
Gdy ciasto całkowicie wystygnie oddzielić nożem boki od tortownicy i przekroić na 3 blaty. 

Do nasączenia biszkoptu:
  • niecała szklanka mocno zaparzonej herbaty z dodatkiem łyżki ekstraktu waniliowego (może być również aromat waniliowy lub syrop waniliowy taki np. do kawy)

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki (czubate) cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
Śmietana oraz serek muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy.

Masa truskawkowa:

  • 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru +3/4 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
Do garnka wsypać mrożone truskawki oraz cukier i zalać 3/4 szklanki wody. Gotować aż będą miękkie a następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut pod przykryciem. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki, wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie i dodać do masy truskawkowej. Gotować aż zgęstnieje. Wystudzić


Pierwszy biszkopt nasączyć, przełożyć wystudzoną, gęstą już masą truskawkową (poczekać aż dosyć mocno stężeje). Ja nie wykorzystałam całej masy, zostawiłam niecałą szklankę, ponieważ wydawało mi się, ze jest jej odrobinę za dużo. Z niewykorzystanej masy robiłam deser. Na wierzch położyć drugi biszkopt, nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem herbacianym. Położyć masę śmietanową. Na masę śmietanową ostatni biszkopt który nasączyłam ponczem tylko odrobinę.  Wierzch obłożyłam masą cukrową ale zanim ją położyłam na tort, wysmarowałam go masą maślaną (zapobiega rozpuszczeniu masy cukrowej)

Masa maślana:

  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki masy krówkowej
Masło koniecznie musi być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać aromat lub masę krówkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aż stwardnieje i sprawi, że tort będzie "się trzymał" i umożliwi udekorowanie go masą cukrową.


Tort obłożyłam masą cukrową (przepis wkrótce na blogu) oraz ozdobiłam elementami wykonanymi również z masy cukrowej. 


Przepis na biszkopt podpatrzony TUTAJ; na masę truskawkową (genialną)  TUTAJ (dodałam pół szklanki mniej cukru) 


Smacznego!












10 komentarzy:

  1. sporo pracy wymagał ten tort, ale efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie:) Zainspirowałaś mnie. W najbliższym czasie spróbuję zrobić coś podobnego:))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda prześlicznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prześliczny!! naprawde piękny... sama bym taki chętnie zrobiła tylko zastanawiam sie czemu wszyscy mówią ze do tortu z masa cukrową nie wolno dawać masy z bita smietaną bo sie roztopi masa cukrowa? jak widać na zdjeciu tutaj się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam mam pytanie odnosnie przedostatniej fazy przygotowania tortu. Jako ze jestem laikiem w tych sprawach nie wiem czy dobrze zrozumialam kwestie zwiazana z masa maslana. Czy tort obkladam swiezo przygotowana masa maslana i wtedy chlodze caly tort przed dekorowaniem masa cukrowa czy moze powinnam najpierw schlodzic rowniez mase maslana? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Krem maślany musi być jak najbardziej miękki, wtedy łatwo go rozsmarować, więc nie należy go schładzać. Dopiero po nałożeniu na tort proszę włożyć do lodówki aż stwardnieje i ułatwi pokrycie tortu masą cukrową. Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz :)

      Usuń