Składniki na blaszkę keksówkę (u mnie 11/26 cm):
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
- 2 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki rodzynek
białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei żółtka. Odstawiamy mikser, wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy aby jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patycfzka!
Smacznego!
chętnie zajrzę, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny zrobiłam i juz sie nie moge doczekac kiedy znow zrobie:)mniam mniam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało :-)
UsuńPyszności mniam<3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń