Składniki:
- 2 kg dyni
- 1 banan
- 3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do szarlotki
- garść suszonej żurawiny
- szczypta imbiru
- cukier do smaku
- 3/4 szklanki wody
Dynię należy obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do garnka, dodać wodę i smażyć aż zmięknie (uważać aby nie przypaliła się, co jakiś czas mieszać).
Gdy dynia będzie miękka dodajemy obrane i pokrojone gruszki i banana i smażymy do czasu aż powstanie konsystencja dżemu. Na końcu dodajemy cukier, przyprawy oraz żurawinę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego!
Świetna łyżeczka :)
OdpowiedzUsuńDżem wygląda wyjątkowo smakowicie :)