niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto z jabłkami

Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, pachnącego cynamonem :-) Pierwszy przepis z serii "jabłkowych" to proste ucierane ciasto z jabłkami.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na tortownicę 24 cm:

  • 130 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 140 g   mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do szarlotki (można pominąć)
  • 3 jabłka (średniej wielkości) ja użyłam szarej renety
  • duża garść rodzynek (jeśli nie lubimy można pominąć i dodać np. suszoną żurawinę lub suszone pokrojone śliwki)
Jabłka kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do szarlotki, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i powoli dosypujemy suche składniki aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy jabłka i mieszamy łyżką. 
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką:


Składniki na kruszonkę:

  • 45 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy, następnie rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.


Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu oddzielić boki ciasta nożem i zdjąć obręcz; wystudzić.

Smacznego!





4 komentarze: