Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na tortownicę 24 cm:
- 130 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do szarlotki (można pominąć)
- 3 jabłka (średniej wielkości) ja użyłam szarej renety
- duża garść rodzynek (jeśli nie lubimy można pominąć i dodać np. suszoną żurawinę lub suszone pokrojone śliwki)
Jabłka kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do szarlotki, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i powoli dosypujemy suche składniki aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy jabłka i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką:
Składniki na kruszonkę:
- 45 g cukru
- 3 łyżki masła
- 35 g mąki pszennej
- 35 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy, następnie rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu oddzielić boki ciasta nożem i zdjąć obręcz; wystudzić.
Smacznego!
apetyczne <3
OdpowiedzUsuńJabłuszka i kruszonka, musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne
UsuńSmak młodości :) jabłko i ciasto :P
OdpowiedzUsuń