Składniki na ok. 14 sztuk (średniej wielkości):
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 20 ml alkoholu (np. wódka, koniak, whisky)
- 350 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy skórkę otartą z cytryny i alkohol. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z łyżkami mleka. Ubijamy aż powstanie gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem doi pieczenia. Nakładamy ciasto łyżką zachowując odstępy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po wystudzeniu polewamy płaską (dolną) część ciastka
lukrem:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru łączymy ze sobą na gładką masę.
pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń