niedziela, 16 lutego 2014

Amerykanki bez amoniaku

Moje wspomnienie lat licealnych- amerykanki. Ciasto pomiędzy biszkoptowym a piaskowym. Mój przepis bez amoniaku bardzo podobny w smaku do oryginału. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki na ok. 14 sztuk (średniej wielkości):

  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 20 ml alkoholu (np. wódka, koniak, whisky)
  • 350 g mąki 
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka




Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy skórkę otartą z cytryny i alkohol. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z łyżkami mleka. Ubijamy aż powstanie gładkie ciasto. 
Blaszkę wykładamy papierem doi pieczenia. Nakładamy ciasto łyżką zachowując odstępy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po wystudzeniu polewamy płaską (dolną) część ciastka 
lukrem:

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru łączymy ze sobą na gładką masę.



Smacznego!!

inspiracja




2 komentarze: