niedziela, 9 lutego 2014

Owsiane muffinki z posypką ze słonecznika i nadzieniem z banana i czekolady

Z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie, zaskakują swoim czekoladowo- bananowym wnętrzem:

Składniki na 10 sztuk:


  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 5 kostek czekolady przekrojonych na pół





Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąka pszenna i owsiana, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajko, olej oraz jogurt naturalny. Połączyć zwartość obu naczyń. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki wyłożyć po łyżeczce ciasta, na to pół kostki czekolady oraz plasterek (ok. 1 cm) banana. Uzupełnić pozostałym ciastem i wierzch posypać uprażonym wcześniej słonecznikiem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 25 minut.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. O mniam ! Prezentują się wyśmienicie, dosłownie jak z prestiżowej cukierenki ! Ślicznie je zrobiłaś, z pewnością były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam <3 Są rewelacyjne :) Aż chyba dziś skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/ :))

    OdpowiedzUsuń