Składniki na ok. 10 sztuk:
- pół sporego awokado
- 3/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki ciemnego prawdziwego kakao
- 75 g mielonych płatków owsianych (niepełna szklanka)
- łyżeczka miodu (nie jest konieczne) lub słodzik naturalny do smaku
- opcjonalnie do obtoczenia: wiórki kokosowe, pestki słonecznika łuskane, siekane migdały, orzechy itp.
Rodzynki namoczyć we wrzątku, po kilku minutach odcedzić. Awokado przekroić i z połowy wydrążyć miąższ, wrzucić do wysokiego naczynia razem z odsączonymi rodzynkami, kakao i miodem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Połączyć z płatkami owsianymi. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, najlepiej najpierw ręce pomoczyć w ciepłej wodzie. Następnie można obtoczyć pralinki dowolnie w: posiekanych migdałach, pestkach słonecznika, wiórkach kokosowych, kakao, pestkach dyni posiekanych, mielonych migdałach. Schłodzić w lodówce i tam przechowywać.
Smacznego!!
Coś wspaniałego !
OdpowiedzUsuńMasło/olej zastąpione avocado - przepis niczemu sobie :) To musi być pyszne !!
nie spodziewałam się ze takie smaczne będą
Usuńgenialne, bardzo lekkie, a kształt i smak wspaniale przypominają tradycyjne praliny :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona Twoim blogiem i przepisami. Na facebooku, na którymś z profili typu "1000 sposobów na" natrafiłam na Twoje dietetyczne raffaello i zdziwiłam się bardzo, gdy zobaczyłam, że masz tu mnóstwo świetnych przepisów :) Na pewno skorzystam z nich nie raz i będę tu często zaglądać :)
OdpowiedzUsuń