Są bardzo kolorowe, cieszą oko i podniebienie. Dzieci z całą pewnością będą zachwycone. Nadzadzą się na każdą uroczystość z udziałem dzieci. Miłej zabawy :-)
Składniki na 12 muffinek
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mielonych płatków owsianych
- 250 g maślanki lub kefiru
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można dodać opakowanie cukru waniliowego)
Suche składniki: mąkę, cukier, zmielone płatki owsiane, sodę
oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy w jednym naczyniu. W drugim
naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę, olej oraz ekstrakt
waniliowy. Następnie do suchych
składników wlewamy mokre i łączymy. Masy nie należy za długo mieszać (najlepiej
zrobić to łyżką), tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia muf finek wykładamy papilotkami,
następnie wylewamy ciasto.
Pieczemy 25 minut w temperaturze ok. 180st.C.
Składniki
na krem:
·
200 ml śmietanki kremówki
·
50 ml wrzątku
·
1 galaretka w proszku- smak dowolny
·
opcjonalnie barwnik spożywczy
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy
w 50 ml wrzątku. Lekko jeszcze ciepłą dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie
miksujemy.
Ozdabiamy gotowym kremem wystudzone muf finki.
Dodatkowo:
·
lizaki do ozdoby – kolor, kształt i ilość
dowolna
·
posypka cukrowa
Smacznego!
Ale super pomysł na muffiny :) Dla dzieci w sam raz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję, pozdrawiam również
UsuńWesołe te muffinki! Radośnie kolorowe :D
OdpowiedzUsuń