Muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne, z całą pewnością zadowolą każdego czekoholika.
Składniki na 14 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
nadzienie:
- pół puszki (200g ) czekoladowej masy krówkowej
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Na początku przygotujmy nadzienie: masę krówkową mieszamy dokładnie z wiórkami kokosowymi.
Następnie suche składniki na muffinki mieszamy w jednej misce: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko jaja,olej. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą łyżką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy ok. łyżkę ciasta, tak aby pokryło tylko dno. Na ciasto kładziemy po łyżeczce nadzienia i przykrywamy pozostałym ciastem, tak aby zawartość zapełniała ok. 2/3 objętości papilotki.
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 st.C. przez 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz