piątek, 28 grudnia 2012

Muffinki owsiane z bananami, słonecznikiem i rodzynkami

 Muffinki puszyste i lekkie, nie za słodkie.

Składniki na 12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
  • 180 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 1 duze jajko
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1 banan pokrojony w cienkie plasterki
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, cukier trzcinowy, płatki owsiane, rodzynki i słonecznik, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, w drugim naczyniu mokre składniki: jajko, olej, maślankę. Suche i mokre składniki wymieszać łyżką, dodać banana i połączyć.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto do 3/4 objętości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz