przepis pochodzi z blogu "kuchnia szeroko otwarta"
Składniki tarta:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 jajkoo
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 500 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka 3,2%
- 4 łyzki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Ze składników na tartę zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 min w zamrazalniku. Zmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wystudzić.
Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać cukier waniliowy oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając, uważać aby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do gorącej śmietany. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzoną panna cpttę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący krem wylać na zimną tartę i udekorować borówkami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Śliczna ta tarta i apetyczna.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń