piątek, 28 grudnia 2012

Tarta panna cotta z borówkami

Nie mogłam się doczekać aż krem stężeje :) Tarta niesamowita!
przepis pochodzi z blogu "kuchnia szeroko otwarta"
Składniki tarta:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajkoo
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Składniki panna cotta:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 4 łyzki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
borówki lub jagody na wierzch, mogą być mrożone

Ze składników na tartę zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 min w zamrazalniku. Zmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wystudzić.
Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać cukier waniliowy oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając, uważać aby nie doprowadzić do wrzenia. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do gorącej śmietany. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzoną panna cpttę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący krem wylać na zimną tartę i udekorować borówkami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!


2 komentarze: