piątek, 28 grudnia 2012

Szarltka z bezą kokosową i polewą chałwową

Nadmiar jabłek wykorzystałam do zrobienia szarlotki, uwielbiam na kruchym cieście, choć nie przepadam za robieniem go, bo nie zawsze mi wychodzi.
Przepis pochodzi z Domowe wypieki zmodyfikowałam dodając polewę chałwową. Wydanie specjalne 1(24)/12
Składniki na tortownicę 26 cm:
Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz i bułka tarat do tortownicy
Masa jabłkowa:
  • około 1 kg jabłek (najlepsze antonówki)
  • 10 dag cukru
  • 2 łyeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórek kokosowych
Polewa chałwowa:
  • 2 batoniki chałwowe
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 50 g masła
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Składniki ciasta oprócz bułki tartej szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Smażyć w szerokim rondlu z cukrem i cukrem pudrem, aż cakowicie odparują, po czym ostudzić i wymieszać z cynamonem.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiec około 30 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru, wyjąć z piekarnika i posypać łyżką bułki tartej.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na cieście rozsmarować masę jabłkową, na niej bezę kokosową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut w temoperaturze 150 stopni., aż beza się zrumieni.
po wyjęciu polać ciasto ciepłą polewą chałwową: wszystkie składniki rozpuścić w garnku.
Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami kokosu
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz