piątek, 28 grudnia 2012

zdrowe owsiano- otrębowe muffinki z odrobiną szaleństwa

W ekspresowym tempie, równocześnie smażąc naleśniki na krokiety powstały pyszne maleństwa:
Składniki na 12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duze jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml dowolnego soku owocowego, ja dałam jabłkowy
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki śliwek suszonych
  • Twix - 3 paluszki pokrojone aby wyszło 12 sztuk
Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy. Do jednego naczynia wsypać i wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre. Połączyć zawartość obu naczyń wsypać rodzynki i śliwki suszone pokrojone w paski,  lekko połączyć z ciastem. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wylać ciasto do połowy objętości foremki ułożyć po jedym kawałku twixa i zalać pozostałym ciastem.
Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz