piątek, 28 grudnia 2012

Kakaowy sernik bez sera

Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim sera. Smaczny, lekki, rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od koleżanki z forum.
Składniki (duża blaszka):
kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 masło (200g)
  • 1 mały proszek do pieczenia
masa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie kakaowe bez cukru
  • 3 kwaśne śmietany 18% (po 400 ml)
  • szklanka rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonyc po kilku minutach
Ze składników zagnieść ciasto, 1/3 porcji zamrozić. Resztę ciastawyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, budynie w proszku oraz śmietanę i rodzynki, wymieszać. Masę wylac na cisto, na wierzch rozłożyć zamrożoną część ciasta.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz