Muffinki z brzoskwiniami i płatkami owsianymi
Składniki na 14 sztuk:
- 250 g brzoskwiń z puszki
- 100 g płatków owsianych
- 275 g maślanki
- 150g mąki
- 50 g płatków migdałów
- 40g wiórków czekoladowych
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 125 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego
Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę. Płatki owsiane zalać maślanką. W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek dopieczenia oraz sodę oczyszczoną, cynamon. W drugiej misce roztrzepać jajo, dodać olej i płatki owsiane z maślanką- wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec ok. 25 minut w piekaniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz