sobota, 30 marca 2013

mazurek z pianką kajmakową

Do zrobienia mazurka użyłam blaszki o wymiarach 29-29cm. Spód wyszedł dosyć cieniutki ale ciasta użyłam także do zrobienia brzegów mazurka i kwiatków, które można pominąć.

Składniki na spód:
  •  35 dag mąki pszennej krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę z masłem posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 st.C

Pianka kajmakowa:

  • puszka (400g) masy kajmakowej (krówkowej)
  • śmietana kremówka 200 g
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę wymieszać z masą kajmakową i dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.

Piankę położyć na wierzch upieczonego mazurka, udekorować wg uznania.

Przepis na spód pochodzi ze strony a na piankę kajmakową ze strony 


Smacznego!

Życzę Wszystkim zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!


9 komentarzy:

  1. Jakie piękne kwiatki! To też to samo ciasto, które jest na spodzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Tak wykorzystalam ciasto z przepisu, poprostu dałam odrobinę mniej na spod

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudowny! Poproszę taki na wielkanocny stół ;)
    Wesołych Świat:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mena P - dziekuje i również życzę Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  5. CUDO!!
    AŻ JEŚĆ SZKODA...

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczny jest! a ta pianka tak kusi...

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję bardzo za miłe słowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny mazurek! Z taką pianką jeszcze nie jadłam...:)

    Zapraszam do konkursu:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń