niedziela, 2 czerwca 2013

Tort bez pieczenia

Bardzo smaczny, kolorowy torcik bez pieczenia. Każda warstwa mile zaskakuje. Możemy użyć dowolnych galaretek oraz owoców bawiąc się smakiem oraz kolorami. Dzieci będą zachwycone, niejeden dorosły również :)


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:


  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 śmietana w proszku "Śnieżka" + 200 ml schłodzonego mleka
  • 200 g twarogu sernikowego waniliowego
  • mały jogurt owocowy (ja użyłam marakuja)- 125 g
  • 1 opakowanie kolorowych pianek marshmallow
  • dowolne owoce do dekoracji wierzchu tortu, ja użyłam mango z puszki, mogą być brzoskwinie, truskawki, borówki amerykańskie itp.
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 duży banan pokrojony w plasterki
Tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym (bardzo oszczędnie). Dno formy wykładamy piankami. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i tężejącą już wylewamy ostrożnie na pianki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Boki tortownicy wykładamy plastrami banana (najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie ciemniał).
Twaróg miksujemy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, łączymy z zmiksowanym twarogiem i jogurtem. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z piankami. Wstawiamy wszystko do lodówki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Śnieżkę ubijamy i dodajemy do niej ostrożnie całkowicie wystudzoną galaretkę. Ja dodałam galaretkę jeszcze płynną (całkiem zimną!) i wyszły mi dwie warstwy: na dole zielona, twardsza a wyżej bardziej piankowa, delikatniejsza. Można też zrobić wersję bardziej jednolitą (taki był mój zamiar lecz robiłam późnym wieczorem i nie chciałam tak długo czekać), należy wówczas do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę. Wylewamy śnieżkę na masę serową. Czekamy aż stężeje i dekorujemy owocami. Najlepiej aby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. super! a w przekroju to w ogóle cudo:) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do wspólnej zabawy z Liebster Blog Award, na stronie znajdziesz nominację dla Twojego bloga
    http://mycatcooks.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :-) już jednak brałam udział w tej zabawie więc tym razem nie dołączę. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Za dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :-) już jednak brałam udział w tej zabawie więc tym razem nie dołączę. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ale słodko i ślicznie tu :) pozdrawiam i zapraszam na cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/roladki-z-grillowanej-cukinii/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie, smakuje zapewne jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tortownice nie trzeba najpierw wyłożyć sreberkiem aby galaretka nie wyciekła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest to konieczne, ponieważ galaretka powinna być już gęsta, tężejąca i wtedy nie wycieka z formy

      Usuń
  8. na ile osob jest tort?:-)wyglada tak smakowicie ze nie wiem czy nie podwoic porcji:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na malutki tort, na większą ilość osób (10 i więcej) lepiej zrobić z dwóch porcji na tortownicę 28 cm lub blaszkę prostokątną

      Usuń
  9. Fotografia zniewalająca niczym działająca na wyobraźnie noc spadających gwiazd -to coś niecodziennego- niepowtarzalnego-wyjątkowego cuda !!!

    OdpowiedzUsuń