piątek, 25 października 2013

Dżem dyniowy

Dyniowy dżem pachnący szarlotką :-) Doskonały do naleśników, gofrów, czy przełożenia biszkoptu.

Składniki:


  • 2 kg dyni
  • 1 banan
  • 3 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta imbiru
  • cukier do smaku
  • 3/4 szklanki wody
Dynię należy obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do garnka, dodać wodę i smażyć aż zmięknie (uważać aby nie przypaliła się, co jakiś czas mieszać). 
Gdy dynia będzie miękka dodajemy obrane i pokrojone gruszki i banana i smażymy do czasu aż powstanie konsystencja dżemu. Na końcu dodajemy cukier, przyprawy oraz żurawinę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

Smacznego!








1 komentarz:

  1. Świetna łyżeczka :)
    Dżem wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń